Month: March 2013

Puncak Perdana Takde Air !

T_________________________T <— Menunjukkan betapa sedihnya keadaan dekat sini.

Tahu tak, Isnin pagi hari tu bangun² nak mandi nak pergi class tapi housemates bagitahu takde air. Kitorang yang masih blur² ni pun berfikiran positif. Mungkin air takde ni sekejap je kot. Paling² sampai petang. Ye, pagi tu memang kitorang pergi class tak mandi. Haha tabah gila pergi class tak mandi. Nasib la masing² ada stok air sikit so boleh la buat untuk cuci muka dan guna untuk ape² yang patut.

Malangnya, balik class air still takde lagi. Time ni memang dah kecewa dah. Lagi² aku yang tengah ‘bulan jatuh ke riba’ ni. Aku perlukan air yang banyakkkkkk ! Mengadu dekat Izzat, buat ayat sedih sikit, lepas tu Izzat suruh mandi dekat office dia je. Nanti kawan dia tolong ambik. Haha mengade Mieya ni ! Nasib office dia dengan UiTM Puncak Perdana ni jarak 1km je. Tahu tak perasaan happy nak mandi tu macam mana ? Happy gilerrrrrrrrrr !

Botol kosong untuk refill air.

Balik dengan berbotol-botol air. Siap beli 2 kotak air mineral yang botol besar tu. Sebab dapat rasa air takde dalam tempoh masa yang lama. Rasa nak pitam jugak time angkat botol² ni naik tingkat 5, dah la belum makan pape lagi time tu.

Isnin, 11.30pm. Lori air Syabas datang. Ramai giler yang beratur time ni. Ada dua trip, lagi satu pukul 1.30am. Tapi memang tak lah aku nak beratur panjang² camni kan T___T

And guess whattttttt ? Ternyata perasaan air takde dalam tempoh masa yang lama itu betulllllll ! Hari Selasa, air still takde lagi. Nasib hari Selasa tu class petang. Dan nasib baik lagi, ade lori Syabas datang hantar air. Dan nasib baik lagi dan lagi, time ni ramai yang pergi class. So tak perlu lah kitorang nak beratur panjang² ! Yayyyy !

Pekerja part time Syabas yang baru mula berkhidmat pagi semalam.

Ikutkan hati nak je mandi dekat sebelah lori air Syabas ni T______T

Happy² jugak dapat air, tak payah beratur panjang², tapi faham tak perasaan penat mengangkat air dalam baldi ni naik tingkat 5 macam mana? Kalau botol air okay lagi, ni baldi. Terbuka. Dari bawah full je air dalam baldi tu. Sekali sampai tingkat 5 air tak sama banyak macam masa kat bawah. Sebab banyak tumpah sepanjang naik tangga tu. Haha.

Tiap kali bangun pagi mesti berharap air ada, tapi masih sama. Hari ni Rabu, dah masuk hari ke-3. Kecewa. Segamat tak pernah buat aku rasa sekecewa ini. Serious. Dulu kat Segamat kalau takde air, dorang bagi notis awal² suruh tadah air. Kadang² kitorang dah tadah banyak air, tapi air ada je. Ahhhh, rindu Segamat !

“Amboii muka tak mandi pon cung. Ahaha” – Wafaa, 2013.

So maknanya tak nampak lah kan yang kitorang tak mandi? Nampak macam dah mandi je kan? Fuhhh lega nya rasa. Sebab sampai sekarang (3.51 pm), kitorang still tak mandi lagi. Wahahaha.

Nak air nak air nak airrrrrrr ! Nak mandiiiiiiiiii ! :'(


New Chapter, Degreeeeee ! :)

Assalamualaikum ! 🙂

Dah seminggu lebih dekat UiTM Puncak Perdana, baru sempat update. Almaklumlah, busy konon-kononnya. Hihi.

Pendaftaran untuk student baru degree pada 2hb Mac. Sebelum 2hb Mac tu, kitorang sebenarnya dah kaji banyak benda especially pasal kolej. Dalam surat tawaran, memang dia tulis kolej tidak disediakan. Gelabah jugak la awal² tu sebab kalau boleh memang nak duduk kolej. Taknak duduk luar. Lepas tu dengar cerita kolej disediakan tapi terhad untuk yang terawal je. Sebenarnya, nak dijadikan cerita, kitorang dah pun pilih housemates sendiri before hari pendaftaran tu. Semangat takkkk? Haha. 4 orang dari UiTM Segamat, 4 orang dari UiTM Merbok.

Pagi 2hb Mac tu lebih kurang pukul 7 pagi masing² dah terpacak dekat UiTM Puncak Perdana, berkumpul sesama. Yela, nak rebut kolej punya pasal kan. Alhamdulillah, dapat jugak duduk kolej, dan paling penting dapat housemates seperti yang telah dirancang. Isi borang, daftar, hantar borang², ambik kunci lepas tu terus semangat nak tengok bilik. Sekali hambek kauuuu, dapat bilik tingkat 5, tingkat paling atas sekali. HAHA. Jenuh la nak mengangkat barang² ke tingkat 5. Nasib baik la ada askar² yang baik hati nak tolong angkat barang. Okay meh la tengok gambar. Malas pulak nak type panjang² >.<

Muka budak kene bangun seawal 4 pagi.

Housemates ! Belah kiri dari Segamat, belah kanan dari Merbok. Oh gambar disitu kurang seorang yeee.

Ruang tamuuuu ! Besar gila okay ruang tamu ni.  Dah macam dekat rumah dah haa.

Fyi, kat sini kitorang panggil rumah. Aku pun tak tahu kenapa. Layankan je lah. Dalam rumah ni ada 3 bilik. 2 bilik untuk 2 orang dan satu bilik untuk 4 orang. So total serumah ada 8 orang. Dan ada 2 toilet. Satu benda je aku tak puas hati, air dekat sini sangat kecik ! Kalau dua² toilet guna serentak, harapan lah nak dapat merasa air besar². Kadang² air tak keluar langsung okay. Maybe sebab kitorang dekat tingkat 5 kot.

Ruang untuk sidai baju.

Aku dapat bilik untuk 2 orang. Bilik ni besar dan sangat selesa !

Bilik yang aku dapat ni, meja study dia dekat dalam bilik. Best sikit nak study. (Study la sangattt) Hihi.

Pemandangan dari bilik. Tu lah fakulti aku. Ye, kolej dengan fakulti tersangatlah dekat. Kat sini, kalau bangun pukul 7.30 pagi pun sempat lagi nak pegi class. Kalau dekat Segamat, jangan harap lah sempat.

Tempat letak pinggan mangkuk. Dan stok makanan !

2 orang hero saya ! 🙂

Ni lah askar² yang tolong angkat barang² naik ke tingkat 5 ! Tanpa askar² ni, jenuh la nak ulang alik naik tingkat 5 tu. Haha terima kasih korangggggg ! 😀

Dan terima kasih Mohd Izzat sebab sanggup datang dari Kedah semata-mata nak hantar saya pegi UiTM 😉

Memperkenalkan housemate, roommate, katilmate, kekembamate, classmate, coursemate dan segala jenis mate yang ada, Syuhadaaaaaaaaa ! Hihi. Dia lah orang pertama yang aku jumpa waktu 1st day diploma dulu, dan masih bersama-sama dengan aku sampai lah sekarang 🙂

Maka, bermula lah chapter baru dalam hidup. Degreeeeeeeee ! Semoga segala urusan dalam chapter baru ni dipermudahkan dari awal hingga akhir nanti. InsyaAllah. Goodluck Mieyaaaaaaaaaaaa ! 😀