Category: UiTM

Struggling slightly

Just in case if you guys are wondering where I’ve been, this is what life looks like for me currently. Its been pretty hectic in the last couple of months, which is possibly why my last entry was just over 2 months ago. Busyyyyyy, but in a good and enjoy way. Haha.

Berjaya melalui 4 bulan ber-internship dengan jayanya. Lecturer pun dah datang visit, and I got positive comment and pleasant compliment from my lecturer. Alhamdulillah. One month left and that will put a dot for my degree road. InsyaAllah. And now for sure I need to work extremely harder to achieve a good grade for my last semester through my internship report. I know you can do it my darling self!

Okay la, jumpa di entry lain since ada banyak benda nak update. I promise I will be back as soon as I can okay? Take care! Xoxo.


Have I mentioned that I love my housemates?

At one time, I decided not to make new friends anymore. Making friends is rather easy, but maintaining a good friendship isn’t. People come into your life, become important at one point, and become irrelevant after awhile.

However, weirdly enough, the place I am studying right now turns out to be the best place for me to meet great friends. Not 1, but 7 great people whom I genuinely enjoy being with. They are just as crazy as I am and definitely the last people to be boring. Well mula-mula memang ada 7, tapi lagi 2 bukan lah penghuni tetap dari awal sem sampai lah akhir sem. Zobzobzob.

Oh just ignore our ‘tembam’ face di awal-awal sem. Sebab sekarang ni kami percaya bahawasanya kami dah tak setembam ini. Kah!

Benda wajib untuk student UiTM, bermodul-modulan. Walaupun hakikat awalnya malas yang amat nak pergi modul ni, tapi nampak tak muka kitorang yang happy & bersemangat itu? Dan disebalik muka tersebut, ketahuilah yang hakikat akhirnya kitorang beberapa kali jugak lah tertidur.

During Hi-Tea Perdana for Dean List Students. Alhamdulillah, because of these great people, I’m survived. One for all, all for one. Remember?

Masih ingatkah kalian waktu-waktu kita menunggu bus Rapid setiap kali nak keluar? Yela, awal-awal sem dulu mana ada transport sendiri lagi, so mengharap bus Rapid je lah. Walaupun terpaksa menunggu berjam-jam, tapi nampak je kelibat bus Rapid, terus excited. Lepas tu kalau nasib tak baik dapat driver bus yang krikkrikkrik itu, redha je lah. Tidak akan dilupakan sampai bila-bila, pakcik tu tinggalkan kami terkontang-kanting + malu doplohpersen disaat kami tahan bus depan Space U8 tapi pakcik tak berhenti. Kami takkan lupa pakcik. Takkan.

Tidak dilupakan juga, kes tertinggal bus Rapid sebab Takoyaki Ika. Kerana Takoyaki sekotak, kami terpaksa ber’picnic’ depan Space U8. Kau bayangkan, duduk bersila macam ni tepi jalan raya, disulami dengan bunyi-bunyi hon kenderaan-kenderaan yang lalu sambil melambai-lambai ber’hai hai bye bye’. Tak ke rasa awesome? Lagi-lagi kalau dapat hon dari lori treler. Pergh bunyi dia boleh menyebabkan jantung kitorang berterabur sekejap dekat tepi jalan raya tu.

Just in case if you are wondering siapa awek-awek cun yang selalu bersila tunggu bus Rapid depan Space U8 tu, ini lah dia. Alahai rindunyeee.

Kenangan merempit bersama kakayana ke Puncak Alam demi melaksanakan plan yang telah dirancang. Orang cakap, selalu nya benda yang dirancang ni jarang menjadi. Yang tak dirancang tu lah yang selalunya akan jadi. Tapi peduli apa dengan cakap orang kan? Kami berdua berkorban demi anak-anak burung kami, supaya anak-anak burung kami gembira pada hari tersebut :’)

Wajah-wajah gembira anak-anak burung.

KakaCaca, KakaYana n KakaTada, masih ingatkah kalian dengan gambar ini? Yes! Ambik gambar ni semata-mata nak bagi Ika jeles. Hahaha.

Time ni dah ‘up’ sikit. Tak naik bus Rapid dah. Kita sewa Kereta Viva je. Hah? Naik Viva 6 orang ke? YELAAAA NAIK VIVA 6 ORANG TAKYAH BUAT MUKA PELIK SANGAT. Time naik tu kemain happy je, tapi bila dah sampai rumah masing-masing baru terfikir macam mana lah orang-orang yang tengok kereta kitorang time tu kan? Mesti macam Viva penyet sikit rupa dia kan? Ke Viva nyawa-nyawa ikan?

KakaAs & KakaYana yang rajin masakkan makanan untuk anak-anak burung tiap malam. KakaTada yang rajin temankan KakaMieya kemana saja. Thank you korangggg :’)

Five of us, yang stick together through ups and downs dari awal sem sampai lah habis sem. KakaMieya sayang korang sangat-sangat :’)

Aktiviti wajib setiap sem. Ber-seoul-garden bersama.

;

Celebrate birthday KakaAs. Tak cukup seorang hmm hmmmm hmmmmm.

Kenapa lah fun fair ni wujud disaat2 hujung sem? Kalau lah setiap sem ada, memang dah jadi tempat wajib kitorang pergi jugak untuk melepaskan bakat-bakat jeritan yang tersimpan ini.

Our last vacation. Eh jap. Second last perhaps? Lepas ni ada plan lagi kan? Hihi InsyaAllah.

KakaTada, thank you for everything. Jadi kawan aku dari awal diploma sampai lah habis degree. Siapa sangka perkenalan saat nangis time first day diploma dulu boleh kekal sampai sekarang kan? Haha. Yang selalu ada dengan aku time susah senang, yang selalu teman aku tak kira mana aku pergi, yang selalu jadi co-pilot yang tak pernah tidur time aku drive, my housemate, roomate, classmate dan segala jenis mate yang ada <3

KakaYana, thank you for everything. Jadi kawan aku dari diploma sampai lah habis degree. Pegang jawatan Mama anak burung sepanjang degree, yang selalu rajin masak untuk kitorang malam-malam especially waktu kitorang lapar, yang selalu bagi nasihat itu ini, jadi tempat untuk kitorang bebel & luah perasaan <3

KakaAs, thank you for everything. Walaupun kita baru kenal waktu degree ni, tapi rasa macam dah kenal lama. Thank you jugak sebab selalu masak untuk kitorang, jadi Nek Siak untuk anak-anak burung. Aku bakal merindui ‘kepochi’ awak tuuuuuu. Jaga diri elok-elok dekat Kedah tuuu jangan lupa kitorang kat sini <3

KakaCaca, thank you for everything. Yang selalu jadi ketua dalam semua assignment, jadi ‘compiler’ & MUA untuk touch up hasil assignment group kita, yang rajin edit video, jadi driver kedua untuk anak-anak burung & jadi ‘role model’ untuk study sampai berapi & berasap rumah. Thank youuuuu <3

Ika, thank you for everything. Susah senang sama-sama dari awal diploma dulu. Kalau kau tak terkunci dari luar bilik, mesti kita tak kenal kan? Kitorang rindu sangat dekat kau, Ika. Rinduuuuuuu sangat. Tau tak kitorang sebenarnya berharap kau ada dengan kitorang sampai lah kita habis degree? Tapi takpe lah, kita jumpa time konvo nanti, lepastu kita ambik gambar konvo ramai-ramai ye? <3

Cepat betul masa 2 tahun berlalu. Awal-awal dekat Puncak, serious rasa macam krikmacamnikepuncakkrik sampai Ika boleh tanya bangunan kampus tu bangunan ape nampak tak betapa tak menarik nye bangunan tersebut sampai Ika sendiri pon tak sedar bangunan tu la class dia -______- Tapi, the last moment, agak sedih la. Bukan agak, sangat sedih kot. I’m gonna miss Puncak very badly. And for sure I’m gonna miss you guys so much!

To my anak-anak burung, we’ve been together since day 1 in UiTM Puncak Perdana. You guys bukan sekadar housemates to me. You guys are more than that. Been through all the hardships, happiness, sadness and everything together. Thank you so much for everything. “The Gegurlz” adalah kawan-kawan ter-amazing bagi KakaMieya. InsyaAllah, we will meet again no matter how far we are from each other, no matter where we are. We will meet again after this, definitely. Goodluck for internship! Take care! Me love you guys sooooooooooo much! <3<3<3

Okaylah, mata dah masuk habuk plak. Bye.


LeGegurlz sweet escape

Hello everyone! I know this post is long overdue, but I definitely owe it out there to the people who have been asking for new posts! Haha lets just pretend, its just happened! 😛

In the past couple of weeks, me and housemates2 tersayang telah selamat menjalankan misi sem terakhir kami. Sebenarnya plan asal nak pergi Langkawi, dah siap survey2 ticket flight lagi tau haha over kan. Tapi nasib tak menyebelahi kami sebab waktu tu musim hujan so macam tak berbaloi je kan. Maka dengan itu, ke Melaka kami tujui.

To summarize up Melaka would be impossible. So I’ll give you a day by day pictures of what we did. So enjoy the picturessssss 🙂

DAY 1

Muka berlagak masikng-masing. Kah!

Pantai Pengkalan Balak.

Puteri Resort, Ayer Keroh. 

Jangan risau kalau hotel agak mahal sebab bila pergi dengan kawan-kawan share duit tak terasa mahal pun!

Memang dah plan awal-awal kalau pergi Melaka wajib makan ikan bakar. So malam tu kitorang makan dekat Ikan Bakar Parameswara, Umbai.

Serious sedap & berbaloi-baloi. RECOMMENDED!

DAY 2

Bermandi-manda di Melaka Wonderland! Awal pagi masa otw dari hotel ke sini hujan tau, tapi alhamdulillah nasib menyebelahi kami sebab  hujan tu tak lama sangat.

Kamikaze Race

Tak sah lah kan kalau dah pergi Melaka tapi tak pergi Klebang Original Coconut Shake kan? Emmdappp!

DAY 3

Lepas check out hotel, dan before balik singgah lagi 1 tempat wajib pergi kalau ke Melaka.

Coconut Shake Batu Berendam! Orang cakap coconut shake dekat sini lagi sedap dari Klebang punya. Tapi aku rasa sama je. Haha T______T

Bila dah penat bercampur malas, begini lah jadinya. Dobi self service. Zzzzz

Friends are the most important part of your life. Treasure the tears, treasure the laughter, but most importantly, treasure the memories – Dave Brenner.

Have a great week ahead! And Happy Eid Al Adha to those who celebrate! 😀


Exam is finally over

Alhamdulillah, my fifth semester exam is finally over. Rasa lega yang amat sangat okay. It feels like someone has dragged me out of a big mountain. I feel like I am literally breathing again! So now I can rest for two whole months! Wehoo! 😀

Well, I can say that semester ni okay lah, so-so je. Yang paling tak best nye study week untuk sem ni cuma 2 hari je. So yeah term study week tu dah boleh tukar jadi study days. Having only one final paper this semester STILL managed to screw me. Final paper start 27hb, tapi 24hb baru settle semua assignments & final projects. Mana nak rest lagi, mana nak ambik mood study lagi. Bayangkan, malam 26hb tu dah selesai study & cover semua chapter TAPI rasa macam tak study ape2 langsung. Haa gila kan for the first time rasa macam ni pagi exam tu memang dah redha tawakal habis-habisan lah cerita dia.

OK. Done with final exam stuff.

Berkonvoi ke Arkib Negara cari bahan-bahan final project

Speech presentation. Ececeh 😛

Us with our sporting lecturer, Madam Rosiah. The very last BEL for degree. No more BEL class after this!

20140617_085828

Small party during our last class with Sir Wan. Isteri Sir siap bekalkan kek lagi tau. Sedap plak tu!

20140617_085512

Our handsome & awet muda lecturer, Sir Wan 🙂

IMG_7982

Thank you Sir for a wonderful couple of semesters. Stay young & stay handsome okay 😀

IMG_7983

Eeeeiiii Sir Wan kelihatan ommey disituuuu!!! Haha.

Haa ni dia ni diaaa. Final project paling mencabar sem ni. Mencabar cari topik satu hal, lepas tu kena cari tokoh-tokoh dan tokoh tersebut mestilah kena follow kriteria2 yang diperlukan. Lepas tu kan kitorang terpaksa tukar tokoh sampai 3 kali tahu takkkk?! Susah sebenarnya nak cari tokoh lagi-lagi tokoh yang willingly nak bekerjasama. Tapi alhamdulillah, selesai je benda ni, maka selesailah segala bebanan 🙂

Just in case you didn’t noticed, I wasn’t great I’m just awesome *tetibe* Ngeh ngeh ngeh 😛

Ohh btw alhamdulillah, dah masuk Ramadhan. Tahun ni rasa excited & semangat sikit tak tahu kenapa. Maybe sebab different from a year before and before kot. Hihi. So here, I would like to take this opportunity to wish all my muslim friends Happy Fasting and have a blessed Ramadhan! Let us clean ourselves from sins and let our hearts find its true deen. May this holy month be spent and utilised wisely & may it be better than the ones before. InsyaAllah 🙂


Randomness

3rd week of semester 5. Well, basically you are still in holiday mood, and suddenly you have to switch the mood to study mood. You have to urge your nerve to think, to adapt, to work hard again -_-‘

Permulaan yang boleh dikategorikan agak baik setakat ini walaupun perasaan malas ke class tu masih menebal dalam diri. Haha. Yang tak berapa nak baik nye bila Puncak Perdana termasuk dalam kawasan yang kena catuan air T____________T

Demi air punya pasal, bukan kata hujan & panas je sanggup di redah, tempat simpan barang Navara pun sanggup di redah okay! Haha. Jiwa kental + bersemangat sungguh. Terbaekkkk!

And last week, for the very first time, I decided untuk drive sendiri & bawak kereta balik Puncak Perdana so that senang nak pergi ambik air dekat Alam Budiman. Padahal sepanjang degree ni Abah yang hantar & ambik kalau nak balik rumah. Nampak tak gigih disitu?

And again, demi air, kena angkat naik tingkat 5 pun takde hal la.

Seoul Garden? Yes!

Ni lah sebabnye malas nak bawak kereta balik UiTM, sebab laju, express dan panjang je langkah nye. Ada je plan masing-masing. Haha. Let the pictures do the talking.

Yanamon, Asmon & Shamon.

Mieyamon, Syumon.

Muka sopan masing-masing before merembat ‘se-ladang’ makanan. Muehehe.

Favourite. Unlimited ice cream bersama limpahan kacang-kacangnye. Tapi lepas ni akan sentiasa terbayang unlimited longan pulak -_____-

Sha & As bersama-sama ‘Pantai Morib’ nye. Haha.

“Buat gaya macam Ika”.

width=

The forever-lovable housemates, through thick and thin. InsyaAllah.

I just love this pic !

“Mirror mirror on the wall, who’s the cutest of them all?”. Teheeee 😛

Dear housemates, it is okay for all of our childish behavior. We are forever young, at heart!

I have so many great people around me. For having awesome housemates that actually colored my life, accompanying me, here and there, to experience whole new trend of life that I never live in, to learn bit by bit what actually life mean, Alhamdulillah. Oh btw thanks gegirls <3

Looking forward for our next plan ! 🙂