29 Jan

Have I mentioned that I love my housemates?

At one time, I decided not to make new friends anymore. Making friends is rather easy, but maintaining a good friendship isn’t. People come into your life, become important at one point, and become irrelevant after awhile.

However, weirdly enough, the place I am studying right now turns out to be the best place for me to meet great friends. Not 1, but 7 great people whom I genuinely enjoy being with. They are just as crazy as I am and definitely the last people to be boring. Well mula-mula memang ada 7, tapi lagi 2 bukan lah penghuni tetap dari awal sem sampai lah akhir sem. Zobzobzob.

Oh just ignore our ‘tembam’ face di awal-awal sem. Sebab sekarang ni kami percaya bahawasanya kami dah tak setembam ini. Kah!

Benda wajib untuk student UiTM, bermodul-modulan. Walaupun hakikat awalnya malas yang amat nak pergi modul ni, tapi nampak tak muka kitorang yang happy & bersemangat itu? Dan disebalik muka tersebut, ketahuilah yang hakikat akhirnya kitorang beberapa kali jugak lah tertidur.

During Hi-Tea Perdana for Dean List Students. Alhamdulillah, because of these great people, I’m survived. One for all, all for one. Remember?

Masih ingatkah kalian waktu-waktu kita menunggu bus Rapid setiap kali nak keluar? Yela, awal-awal sem dulu mana ada transport sendiri lagi, so mengharap bus Rapid je lah. Walaupun terpaksa menunggu berjam-jam, tapi nampak je kelibat bus Rapid, terus excited. Lepas tu kalau nasib tak baik dapat driver bus yang krikkrikkrik itu, redha je lah. Tidak akan dilupakan sampai bila-bila, pakcik tu tinggalkan kami terkontang-kanting + malu doplohpersen disaat kami tahan bus depan Space U8 tapi pakcik tak berhenti. Kami takkan lupa pakcik. Takkan.

Tidak dilupakan juga, kes tertinggal bus Rapid sebab Takoyaki Ika. Kerana Takoyaki sekotak, kami terpaksa ber’picnic’ depan Space U8. Kau bayangkan, duduk bersila macam ni tepi jalan raya, disulami dengan bunyi-bunyi hon kenderaan-kenderaan yang lalu sambil melambai-lambai ber’hai hai bye bye’. Tak ke rasa awesome? Lagi-lagi kalau dapat hon dari lori treler. Pergh bunyi dia boleh menyebabkan jantung kitorang berterabur sekejap dekat tepi jalan raya tu.

Just in case if you are wondering siapa awek-awek cun yang selalu bersila tunggu bus Rapid depan Space U8 tu, ini lah dia. Alahai rindunyeee.

Kenangan merempit bersama kakayana ke Puncak Alam demi melaksanakan plan yang telah dirancang. Orang cakap, selalu nya benda yang dirancang ni jarang menjadi. Yang tak dirancang tu lah yang selalunya akan jadi. Tapi peduli apa dengan cakap orang kan? Kami berdua berkorban demi anak-anak burung kami, supaya anak-anak burung kami gembira pada hari tersebut :’)

Wajah-wajah gembira anak-anak burung.

KakaCaca, KakaYana n KakaTada, masih ingatkah kalian dengan gambar ini? Yes! Ambik gambar ni semata-mata nak bagi Ika jeles. Hahaha.

Time ni dah ‘up’ sikit. Tak naik bus Rapid dah. Kita sewa Kereta Viva je. Hah? Naik Viva 6 orang ke? YELAAAA NAIK VIVA 6 ORANG TAKYAH BUAT MUKA PELIK SANGAT. Time naik tu kemain happy je, tapi bila dah sampai rumah masing-masing baru terfikir macam mana lah orang-orang yang tengok kereta kitorang time tu kan? Mesti macam Viva penyet sikit rupa dia kan? Ke Viva nyawa-nyawa ikan?

KakaAs & KakaYana yang rajin masakkan makanan untuk anak-anak burung tiap malam. KakaTada yang rajin temankan KakaMieya kemana saja. Thank you korangggg :’)

Five of us, yang stick together through ups and downs dari awal sem sampai lah habis sem. KakaMieya sayang korang sangat-sangat :’)

Aktiviti wajib setiap sem. Ber-seoul-garden bersama.

;

Celebrate birthday KakaAs. Tak cukup seorang hmm hmmmm hmmmmm.

Kenapa lah fun fair ni wujud disaat2 hujung sem? Kalau lah setiap sem ada, memang dah jadi tempat wajib kitorang pergi jugak untuk melepaskan bakat-bakat jeritan yang tersimpan ini.

Our last vacation. Eh jap. Second last perhaps? Lepas ni ada plan lagi kan? Hihi InsyaAllah.

KakaTada, thank you for everything. Jadi kawan aku dari awal diploma sampai lah habis degree. Siapa sangka perkenalan saat nangis time first day diploma dulu boleh kekal sampai sekarang kan? Haha. Yang selalu ada dengan aku time susah senang, yang selalu teman aku tak kira mana aku pergi, yang selalu jadi co-pilot yang tak pernah tidur time aku drive, my housemate, roomate, classmate dan segala jenis mate yang ada <3

KakaYana, thank you for everything. Jadi kawan aku dari diploma sampai lah habis degree. Pegang jawatan Mama anak burung sepanjang degree, yang selalu rajin masak untuk kitorang malam-malam especially waktu kitorang lapar, yang selalu bagi nasihat itu ini, jadi tempat untuk kitorang bebel & luah perasaan <3

KakaAs, thank you for everything. Walaupun kita baru kenal waktu degree ni, tapi rasa macam dah kenal lama. Thank you jugak sebab selalu masak untuk kitorang, jadi Nek Siak untuk anak-anak burung. Aku bakal merindui ‘kepochi’ awak tuuuuuu. Jaga diri elok-elok dekat Kedah tuuu jangan lupa kitorang kat sini <3

KakaCaca, thank you for everything. Yang selalu jadi ketua dalam semua assignment, jadi ‘compiler’ & MUA untuk touch up hasil assignment group kita, yang rajin edit video, jadi driver kedua untuk anak-anak burung & jadi ‘role model’ untuk study sampai berapi & berasap rumah. Thank youuuuu <3

Ika, thank you for everything. Susah senang sama-sama dari awal diploma dulu. Kalau kau tak terkunci dari luar bilik, mesti kita tak kenal kan? Kitorang rindu sangat dekat kau, Ika. Rinduuuuuuu sangat. Tau tak kitorang sebenarnya berharap kau ada dengan kitorang sampai lah kita habis degree? Tapi takpe lah, kita jumpa time konvo nanti, lepastu kita ambik gambar konvo ramai-ramai ye? <3

Cepat betul masa 2 tahun berlalu. Awal-awal dekat Puncak, serious rasa macam krikmacamnikepuncakkrik sampai Ika boleh tanya bangunan kampus tu bangunan ape nampak tak betapa tak menarik nye bangunan tersebut sampai Ika sendiri pon tak sedar bangunan tu la class dia -______- Tapi, the last moment, agak sedih la. Bukan agak, sangat sedih kot. I’m gonna miss Puncak very badly. And for sure I’m gonna miss you guys so much!

To my anak-anak burung, we’ve been together since day 1 in UiTM Puncak Perdana. You guys bukan sekadar housemates to me. You guys are more than that. Been through all the hardships, happiness, sadness and everything together. Thank you so much for everything. “The Gegurlz” adalah kawan-kawan ter-amazing bagi KakaMieya. InsyaAllah, we will meet again no matter how far we are from each other, no matter where we are. We will meet again after this, definitely. Goodluck for internship! Take care! Me love you guys sooooooooooo much! <3<3<3

Okaylah, mata dah masuk habuk plak. Bye.


19 Jan

What we want VS What we get

When we want something to happen, something else happens. When we need it to happen, it doesn’t happen. When we least expect it, it happens.

I’m the kind of person who tries to figure everything out. “Why did this happen?”, “Why did they do that?”, “What’s the reason for this?” I will come up with a dozen possible scenarios in my head, racking my brain for answers that I will never have. Sounds complicated huh? Well, itulah dia seorang Mieya. Haha.

“Everything happens for a reason” is the quote I try and convince myself to believe in. Because we all need reassurance sometimes. Don’t we? But, what if everything doesn’t happen for a reason? Yeah, I know. Life isn’t a math formula. Sometimes things don’t always add up. Not everything fits perfectly together. There isn’t always an answer. Sedangkan tak semua soalan final exam kita boleh jawab kan? Okay ini contoh jewwww demam final exam tak habis lagi okay tahu la hambar -_____-

Every aspect of your life doesn’t need to be rationalized. Life is for living, not figuring things out. Sometimes, we will never know why certain things happen, we need to take things for what they are. We think we’ll find comfort in knowing the reason why something happened. We won’t. The reason behind the action won’t change the action. We have to accept that sometimes it simply is what it is.

So, maybe that right there is the real quote we need to focus on believing in instead –> “It is what it is”.

BUT, I think what matters most is how we cope with the things that happen to us that we just can’t seem to make sense of. Because in the end it doesn’t matter what happens, but more importantly how we react to it. It’s the ups and downs of life that make us who we are. Don’t dwell on why they happen, just accept that they do.

I am a strong believer of the words “Not everything that we love is good for us & not everything we hate is bad for us”. There is always a good reason behind everything. So, keep believing my darling self! 😉


Page 6 of 36« First...45678...2030...Last »